Monestir de Sant Joan de Les Abadesses

Notícies Monestir

INGENT RESTAURACIÓ DE 40 VOLUMS DEL S.XV

Un total de quaranta llibres de l’Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses sofreixen un greu procés de desintegració. Cal actuar amb urgència per evitar la pèrdua definitiva de la seva informació.

 

Quina és la situació dels quaranta llibres?

Malgrat l’alta qualitat del paper, la proliferació de microorganismes i la humitat dels segles passats, han ocasionat el trencament de les fibres del paper.

El paper es desintegra i es converteix en pols. Molts fulls estan enganxats entre ells. Els components metàl.lics de la tinta cremen el paper, provocant forats i debilitant el suport.

Les enquadernacions pràcticament han desaparegut; les restes tenen poca consistència.

 

Què es pot fer?

En aquests moments estem a temps a aturar el procés i salvar la major part de la informació. La feina és immensa: restaurar quaranta volums, més de 6.000 pàgines. Es tracta d’un treball minuciós i molt tècnic: tot un treball de laboratori. Els avenços científics, les tècniques actuals, l’experiència actual en restauració poden aturar el procés de desintegració i restaurar part de les pèrdues.

 

Val la pena? Una informació valuosíssima

El principal obstacle, doncs, és l’elevat cost d’aquest procés: entre 1.300 i 1.900 euros per volum.

Estem de sort: la majoria de llibres d’aquest tipus del nostre país, han estat destruïts al llarg de la història. És un privilegi poder plantejar-se la possibilitat de restaurar-los.

És l’hora de salvar part de la nostra vida i de la nostra història.

Contenen informació dels anys 1426-1466: uns anys molt actius al Monestir de Sant Joan i a tota la vila. El període temporal que abasten els volums que es proposa de restaurar és d’una importància destacada per a la història de la població, més i tot si la considerem emmarcada en el context sociopolític del moment: compren des del final de l’abadiat d’Arnau de Vilalba fins a l’inici del de Miquel Isalguer, darrer abat de la canònica agustiniana (descoberta del Santíssim Misteri, terratrèmol de 1428, guerres amb Castella, construcció del claustre gòtic actual, etc.)

Com ho podem fer?

Proposem un sistema d’apadrinament de volums, on cada persona, grups o entitats, puguin apadrinar la restauració de part, un o més d’un volum. El padrí rebrà tota la informació i podrà fer seguiment de la restauració. Podrà visitar l’arxiu i el taller de restauració.

S’expedirà document d’aquesta col·laboració històrica, amb doble còpia: per al padrí i per a l’arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. A més, el padrí o padrins d’un volum figuraran en el mateix llibre, en una fulla annexa.

Com fer-me padrí? Omplint la butlleta. Si ho desitgeu us podem ensenyar l’arxiu i així valorar la situació.

info@monestirsantjoanabadesses.cat

El taller del Monestir de Sant Pere de les Puel·les

El taller de restauració de les monges benetes de Sant Pere de les Puel·les, a Barcelona ha restaurat altres obres del monestir. Gaudeix de la tècnica, l’experiència i la capacitació per a fer-ho. Donada la gravetat de la situació i l’amistat amb el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, el taller de les benetes ha ofert un tracte especial per tal fer possible salvar aquest valuós patrimoni de la vida d’un dels monestirs més emblemàtics de la història de l’Església i de Catalunya. (foto: Jordi Puig/el 9nou)

links:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/Telenoticies-comarques/Restauracio-llibres-notarials-del-monestir-de-Sant-Joan-de-les-Abadesses/video/5419892/

http://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/25433/sant/joan/busca/mecenes/salvar/llibres/xv/arxiu/monestir

OPERACIÓ “RESCATEM EL NADAL”: IDEES JOVES!

Taller de corones d’Advent, Activitats solidaries (Recapta d’aliments, Concert de Nadal, llàntia solidària de Mans Unides), missa familiar, i altres idees pràctiques per a “rescatar” el Nadal. Per tota la família! Entra en aquesta notícia i les trobaràs!

 ALGUNES IDEES

IDEA 1 – TALLER DE CORONES D’ADVENT: DISSABTE 30 nov A LES 18H

LLOC: locals parroquials, on es fa la catequesi. MATERIAL: aquells que els sigui possible aniria bé que portessin boixos. Per a tots els infants que ho desitgin. Demanem l’ajud dels pares i mares!

A la missa de VUIT del vespre les beneirem de manera solemne i ens les emportarem a casa, per col·locar-les en un lloc ben visible durant

IDEA 2 – EXERCICI DEL COR: LA PREGÀRIA

A)    PROPOSEM UN BREU MOMENT DE PREGÀRIA DIÀRIA

Cerqueu el moment: al sortir amb el cotxe, a l’hora de dinar o sopar plegats, abans d’anar a dormir o en llevar-nos… No us faci vergonya: la majoria de gent prega, tot i que no ho diu! I no només demaneu: també cal agraïr, lloar, adorar Déu.

B)    UNA PREGÀRIA SETMANAL AMB TOTS ELS CRISTIANS:LA MISSA

Les misses familiars seran els dies: dissabte 30 de novembre, diumenge dia 8 de desembre, dissabte dia 14 i dissabte dia 21. Però cada diumenge Jesús us espera a la missa!

C)    FER EL PESSEBRE

Prepareu ja des d’ara el pesebre. Els petits de la casa poden ser una figura: un pastor, per exemple. I avançar cada dia una mica cap al portal. Caldrà explicar qui és cada personatge, les seves virtuts. Us servirà tenir a mà una bíblia per infants.

Podeu pregar davant el pessebre, especialment els dies propers al Nadal.

IDEA 3 – OBRE LES MANS AL RITME DEL COR: VIU LA CARITAT

Recapta d’aliments: a les capses que trobaràs als establiments de Sant Joan.

– Llàntia solidària: Les trobareu al Mercat de Nadal del proper dia30, i durant el temps d’Advent, al Monestir i a Can Garriga. L’import recollit anirà a Mans Unides.

Concert solidari. Es celebrarà el dia 29 de desembre 2013 a les cinc de la tarda al Monestir. Si no hi pots ser-hi o vols fer un regal a algú, pots comprar una entrada de la fila 0. Allò recollit anirà sobretot a Càritas Filipines.

I sobretot: cal la caritat viscuda a casa i amb els més propers!

I SOBRETOT, 4: CELEBRACIÓ

Imprescindible celebrar: Missa del Gall o, el dia 25, missa de Nadal i l’activitat breu dels nens de la catequesi al Claustre del Monestir.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses té una nova monografia

El dia 14 d’abril, es va presentar, al claustre del Monestir, la monografia El monestir de Sant Joan de les Abadesses, editada per Marta Crispí i Míriam Montraveta. Un estudi exhaustiu que actualitza la documentació del cenobi santjoaní al llarg de tota la seva història. L’obra ha comptat amb la col·laboració de prestigiosos professors universitaris i experts historiadors.

Continua llegint…

Més notícies del monestir

Notícies Parròquia

CONCERT SOLIDARI: DIUMENGE 14 DESEMBRE

LLOC: MONESTIR DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

DIA: DIUMENGE 14 DE DESEMBRE

HORA: A LES 17H

INTÈRPRET: ORQUESTRA ADAGIO

TOTS ELS BENEFICIS ANIRAN A CÀRITAS PARROQUIAL DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

CANTADA DE CARAMELLES AL SANTUARI DE NÚRIA

Aquest diumenge dia 7, l’Octava de Pasqua, el grup de caramellaires cantava el seu repertori de caramelles  a Núria. A part dels cantaires i els directors molts  pares i mares, germans i germanes i també avis i àvies formaven part de la comitiva. En total 65 persones pujàvem al Santuari. Era un dia d’un sol esplèndid però la intensa nevada del dia anterior ho cobria tot. Després del trajecte de pujada amb el cremallera ens dirigíem a la missa de 12 i ocupàrem un lloc de privilegi al presbiteri i en Pau, en Joan en Narcís i en Gil van fer d’escolans. Vam fer de lectors de les lectures i les pregàries i fins i tot la presentació de les ofrenes; acabats els goigs de la Mare de Déu de Núria vam cantar el repertori dins l’església. Un cop a fora desafiant el tou de neu, visitants i esquiadors van poder escoltar les nostres cantades, i també a l’andana del cremallera perquè ens sentissin aquells qui l’agafaven  per baixar. Sempre acompanyats per Mn. Joan, el rector de Núria que ens indicava els millors llocs per cantar.  En acabat tots ben canviats de roba i cap a dinar, de picnic o bé al bar, això a gust de cadascú. Abans de marxar hi hagué temps per agafar el telecabina fins al pic de l’àliga, allí boles de neu a discreció i diversió assegurada sobre la nevada de primavera. Un atapeït cremallera  ens tornà a Ribes i d’allí cap a casa.

El Grup de Caramellaires fent un petit concert acabada la Missa.

HORARIS SETMANA SANTA AL MONESTIR

DIUMENGE DE RAMS (diumenge dia 24)

A 2/4 de DOTZE del migdia, benedicció, processó -amb l’escolania i els infants- i missa de Rams al Monestir.

Dilluns, dimarts i dimecres sants, a les SET i deu minuts del capvespre, rés del rosari,

i a 2/4 de VUIT, Vespres i Missa, al Monestir.

Dilluns i dimarts Sant: sortida de l’escolania a Montserrat

Dimecres sant: l’Escolania explica el monestir a infants i adolescents. visita guiada. A les 12. 

DIJOUS SANT (dia 28)

A les VUIT del vespre, Missa vespertina dela Cenadel Senyor.

A 2/4 d’ONZE de la nit:  Pregàriad’adoració eucarística (el Monestir, silenci i cant).

El Monestir restarà obert per a la pregària fins a les DOTZE de la nit.

DIVENDRES SANT (dia 29)

A les ONZE del matí, Ofici diví, al Monestir.

A les SIS de la tarda, Celebració de la Mort del Senyor, amb la Lectura dela Paraula de Déu, l’Adoració del Crist del Santíssim Misteri i la Comunió. 

A les NOU del vespre, Via Crucis, al Claustre del monestir.

PASQUA DEL SENYOR

Dissabte dia 30 de març, a les DEU de la nit. Inici de la Vetlla Pasqual de la Resurrecció del Senyor amb la benedicció del foc nou, al claustre del Monestir.

Diumenge dia 31 de març, Missa Solemne de Pasqua, a les 2/4 de DOTZE del matí, amb els caramellaires i els infants.

 

CELEBRACIÓ DEL PERDÓ

Divendres dia 22 de març a les 19,30. Preparació comunitària i confessions.

NOTA: Mitja hora abans de cada missa i sempre que es demani, confessions a la capella dels Dolors.

PROGRAMA ACTIVITATS D’ADVENT!

 

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS D’ADVENT

Taller de corones d’Advent (veure galeria de fotos), Concert Solidari, Llàntia Solidària, Missa familiar, recollida d’aliments, aplec a Santa Llúcia de Puigmal, celebració del perdó,…

Continua llegint…

Més notícies de la parròquia