Monestir de Sant Joan de Les Abadesses

INGENT RESTAURACIÓ DE 40 VOLUMS DEL S.XV

Un total de quaranta llibres de l’Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses sofreixen un greu procés de desintegració. Cal actuar amb urgència per evitar la pèrdua definitiva de la seva informació.

 

Quina és la situació dels quaranta llibres?

Malgrat l’alta qualitat del paper, la proliferació de microorganismes i la humitat dels segles passats, han ocasionat el trencament de les fibres del paper.

El paper es desintegra i es converteix en pols. Molts fulls estan enganxats entre ells. Els components metàl.lics de la tinta cremen el paper, provocant forats i debilitant el suport.

Les enquadernacions pràcticament han desaparegut; les restes tenen poca consistència.

 

Què es pot fer?

En aquests moments estem a temps a aturar el procés i salvar la major part de la informació. La feina és immensa: restaurar quaranta volums, més de 6.000 pàgines. Es tracta d’un treball minuciós i molt tècnic: tot un treball de laboratori. Els avenços científics, les tècniques actuals, l’experiència actual en restauració poden aturar el procés de desintegració i restaurar part de les pèrdues.

 

Val la pena? Una informació valuosíssima

El principal obstacle, doncs, és l’elevat cost d’aquest procés: entre 1.300 i 1.900 euros per volum.

Estem de sort: la majoria de llibres d’aquest tipus del nostre país, han estat destruïts al llarg de la història. És un privilegi poder plantejar-se la possibilitat de restaurar-los.

És l’hora de salvar part de la nostra vida i de la nostra història.

Contenen informació dels anys 1426-1466: uns anys molt actius al Monestir de Sant Joan i a tota la vila. El període temporal que abasten els volums que es proposa de restaurar és d’una importància destacada per a la història de la població, més i tot si la considerem emmarcada en el context sociopolític del moment: compren des del final de l’abadiat d’Arnau de Vilalba fins a l’inici del de Miquel Isalguer, darrer abat de la canònica agustiniana (descoberta del Santíssim Misteri, terratrèmol de 1428, guerres amb Castella, construcció del claustre gòtic actual, etc.)

Com ho podem fer?

Proposem un sistema d’apadrinament de volums, on cada persona, grups o entitats, puguin apadrinar la restauració de part, un o més d’un volum. El padrí rebrà tota la informació i podrà fer seguiment de la restauració. Podrà visitar l’arxiu i el taller de restauració.

S’expedirà document d’aquesta col·laboració històrica, amb doble còpia: per al padrí i per a l’arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. A més, el padrí o padrins d’un volum figuraran en el mateix llibre, en una fulla annexa.

Com fer-me padrí? Omplint la butlleta. Si ho desitgeu us podem ensenyar l’arxiu i així valorar la situació.

info@monestirsantjoanabadesses.cat

El taller del Monestir de Sant Pere de les Puel·les

El taller de restauració de les monges benetes de Sant Pere de les Puel·les, a Barcelona ha restaurat altres obres del monestir. Gaudeix de la tècnica, l’experiència i la capacitació per a fer-ho. Donada la gravetat de la situació i l’amistat amb el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, el taller de les benetes ha ofert un tracte especial per tal fer possible salvar aquest valuós patrimoni de la vida d’un dels monestirs més emblemàtics de la història de l’Església i de Catalunya. (foto: Jordi Puig/el 9nou)

links:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/Telenoticies-comarques/Restauracio-llibres-notarials-del-monestir-de-Sant-Joan-de-les-Abadesses/video/5419892/

http://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/25433/sant/joan/busca/mecenes/salvar/llibres/xv/arxiu/monestir